Menu
Notifications
No notificaitons yet
  • PROGRAM

PROGRAM

April 26, 2023

16:00 - 21:00
EVS board meeting
Duration: 300 min

Tallinn Vital Statistic Department, in the historic Art Nouveau villa

19:30 - 21:00
Buffet dinner for guests arriving at the hotel
Duration: 90 min

April 27, 2023

08:30 - 09:30
Registration of participants
Duration: 60 min
09:30 - 10:00
Beginning of Congress
Duration: 30 min
speaker
Mr. Mihhail Kõlvart, mayor of Tallinn
speaker
Mr. Simon Rijsdijk, president of the European Association of Registrars
speaker
Ms. Kristi Kail, Deputy manager Tallinn Vital Statistics Department, Board member of Estonian Association of Registrars
10:00 - 10:20
Activity of the E-Estonia Briefing Center
Duration: 20 min
speaker
Digital Transformation Adviser at e-Estonia Briefing Centre
10:20 - 10:40
Enabling Estonian eID for public services across Europe
Duration: 20 min

In the era of digital revolution, electronic identification (eID) and trust services are the essential components to enable secure transactions in the digital world. The mobility of European Union citizens has increasingly grown in the recent years, as well as the demand and expectations to the access to cross-border digital public services. In this presentation we share our experiences on establishing cross-border eID infrastructure from Estonian eID ecosystem’s perspective and explain how it has affected digital public service provision in Estonia. 
 

speaker
eID Product Owner, Estonian Information System Authority
10:40 - 11:00
How to be ready as a state/nation for challenging times?
Duration: 20 min
speaker
Project Director (Architecture and Infrastructure) Government Chief Information Office Ministry of Economic Affairs and Communications, Estonia
11:00 - 11:15
COFFEE BREAK
Duration: 15 min
11:15 - 11:40
The Population Information System of Finland
Duration: 25 min
speaker
Senior Specialist (Legal), Digital and Population Data Services Agency, Finland
11:40 - 12:00
Available e-services and submission / issuance of a documents in civil registry offices in Latvia
Duration: 20 min

In the presentation we will provide an insight into the circulation of documents (submission and issuance) and those services in civil registry institutions that, according to regulatory enactments, can be provided in the e-environmet.

speaker
Head of the institution, Valmiera Civil Registry Department
speaker
Head of the Civil Registry Department of Gulbene region, Latvia
12:00 - 12:30
Foreign vital statistics documents in proceedings of Estonian Police and Border Guard Board
Duration: 30 min
speaker
Chief expert in migration of the Identity and Status Bureau of the Police and Border Guard Board
12:30 - 12:45
Evolution about electronic act in Switzerland
Duration: 15 min

The Swiss law changed on January 1st 2012. Since then, the public officer is allowed to deliver electronic act. Every canton (i.e. federal state) is responsible for the process and its application. Where are we now in the implentation process? 

speaker
Vice-President of Swiss Association of Civil Officer Status, Administrative Director of Civil office status – State of Vaud
12:45 - 13:00
Overview of the questionnaire
Duration: 15 min

For the 2023 congress, we have prepared a questionnaire, the purpose of which is to map the situation of e-services and digital solutions in different countries when performing the civil status procedure. An overview of the questionnaire allows you to briefly introduce the practice of different countries, the scope and specificities of digital services. Based on feedback and experience, cooperation can be intensified to create and implement new digital solutions.

speaker
Leading specialist, Registrar of Tallinn Vital Statistics Department
13:00 - 14:00
LUNCH
Duration: 60 min
14:15 - 17:15
Excursion program
Duration: 180 min
Option 1: Tallinn Old Town Walking Tour in English, German, Estonian

More information about the tour: HERE

Option 2: Tallinn Bus Excursion in English, German

More information about the tour: HERE

19:30 - 23:00
Gala dinner in the Flower Pavilion, performers
Duration: 210 min

Dress code: dark suit. More information about dinner HERE.

 

19:00 Transfer to Gala Dinner 

23:00 Transfer back to Nordic Hotel Forum 

April 28, 2023

09:30 - 10:15
Panel discussion on topics revealed by the questionnaire
Duration: 45 min
speaker
Officer in the Registrars Department for the City of Leuven (Belgium)
speaker
President/Chairman of the European Association of Registrars
speaker
Vice-President of Swiss Association of Civil Officer Status, Administrative Director of Civil office status – State of Vaud
speaker
Director of Studies at the Bundesverband der Deutschen Standesbeamtinnen und Standesbeamten e.V. (BDS)
10:15 - 10:35
Quo vadis, civil registration?
Duration: 20 min

Civil registration remained unchanged for centuries, since the beginning. The digital revolution of the twentieth century has also significantly changed the processes of civil registration, the documents, as well as the skills required of officials. The presentation looks at the changes that have taken place in Estonia and tries to think about where we are heading. 

speaker
Head of the Department of population facts, Ministry of the Interior
10:35 - 11:00
Cross-border circulation of digital public documents in the European Union: challenges for civil-status registers
Duration: 25 min
speaker
Professor of Private International, University of Valencia
11:00 - 11:15
COFFEE BREAK
Duration: 15 min
11:15 - 11:45
Project "Identities On The Move" and its findings
Duration: 30 min

EVS partnered with ANUSCA and European Universities to develop the Identities on the move project, co-funded by the European Commission. The project studies the circulation of public documents under the Regulaton 2016/1191 in theory and in practice. The contribution will deliver the latest results of the project with a special focus on digital documents and the policy recommendations to the EU institutions. 

speaker
Senior post-doc researcher, University of Graz, Institute for Civil Law, Foreign and International Private Law
11:45 - 12:15
The current state of affairs within CIEC and its future developments
Duration: 30 min

The presentation will focus on the current situation of the ICCS, the work in progress and the various projects that have just been launched (entry into force of Convention No. 34 and its consequences, modernisation of conventions, translations of texts, relaunch of the practical guide on civil status). 

speaker
Secretary General, ICCS
12:15 - 13:40
LUNCH
Duration: 85 min
13:40 - 14:00
Digital transformation of the italian civil status system: a detailed view of the innovative changes
Duration: 20 min
speaker
Digital Transformation Expert at the Presidency of the Council of Ministers - Department for Digital Transformation
14:00 - 14:15
Computerization of registry offices in Poland
Duration: 15 min
speaker
Association of registrars of the Republic of Poland
14:15 - 14:30
Civil Registry and Digital Transformation – Georgian Experience
Duration: 15 min
14:30 - 14:45
News of members - Germany
Duration: 15 min
speaker
Registry office Hamburg-Bergedorf
14:45 - 15:00
COFFEE BREAK
Duration: 15 min
15:00 - 15:20
What knowledge will we take with us from the congress? Everybody can speak
Duration: 20 min
speaker
Registry office Hamburg-Bergedorf
15:20 - 15:30
Closing speech EVS vice-president
Duration: 10 min
Mr. Steve Heylen
15:30 - 15:45
Introduction of the next congress
Duration: 15 min
15:45 - 15:50
End of Congress
Duration: 5 min

Contacts of organizer

Nordic Hotel Forum, Viru väljak 3

Important Important

Our client service is more than happy to answer Your questions!

To contact us choose one of the icons from above